Trójglicerydy, nazywane także triglicerydami, triacyloglicerolami, triacyloglicerydami lub oznaczane skrótem - TG, są organicznymi związkami chemicznymi, zaliczanymi do lipidów, czyli tłuszczów. Każdy trójgliceryd składa się z jednej cząsteczki glicerolu oraz trzech cząsteczek długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Podobnie jak wolne kwasy [...]
[...] Baker, Thomas Rogers, Jeannie Davis, Santhosh Satapati, and Shawn C Burgess Short-term weight loss and hepatic triglyceride reduction: evidence of a metabolic advantage with dietary carbohydrate restriction https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3076656/ lek. Łukasz Strzeszyński „Rozpoznawanie i leczenie niealkoholowej stłuszczeniowej [...]
[...] Przeciwzapalne właściwości oliwy z oliwek przypisuje się jej fitochemikaliom takim, jak związki fenolowe i jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA). U szczurów wykazano, że dieta wzbogacona oliwą z oliwek poprawia regenerację chrząstki po operacji więzadła krzyżowego przedniego. Tylko jedno randomizowane badanie kliniczne w literaturze wykazało, [...]
[...] sztywność prącia w porównaniu do wartości wyjściowej. Podsumowanie Najważniejszym elementem gwarantującym podtrzymanie funkcji seksualnych jest aktywność fizyczna i właściwa dieta, której elementem powinny być tłuszcze nasycone, jedno- i wielonienasycone oraz wysokiej jakości proteiny i węglowodany złożone. Warto zadbać o właściwą ilość snu, [...]
[...] tętnie 75-85% maksymalnego) codziennie 30-60 minut maszerowania, jazdy na rowerze itd. Tu nie ma żadnej tajemnicy. Tkanki tłuszczowej pozbywasz się ciężką pracą, a nie pseudodietami w rodzaju „diety militarnej” powodującej raka, cukrzycę, wyniszczenie sylwetki, spowolnienie metabolizmu i uszkodzenie serca. Na końcu warto pamiętać, iż większość [...]
[...] można sobie wyobrazić błędnie skonstruowane badania, gdzie suplementy podawano, by w najbardziej niesprzyjających porach, trening poprzedzono by prawie godziną aerobów albo dieta nie zawierałaby tylko 1 g białka na kg masy ciała (nie fantazjuję, po prostu przytaczam przykłady z badań naukowych!). Często takie skrajności stosuje się obok [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
[...] wyniki osiągnięte w badaniu, na każde 21 000 kcal deficytu (tworzonego z treningu i diety) przypada tylko 1.8 kg tkanki tłuszczowej. Trening odpowiadał za 28.6% efektów, dieta za 71.4% spadku wagi. Czyli wskutek treningu pozbyto się ~ 0.51 kg tłuszczu miesięcznie, a wskutek diety ~1,29 kg. Wnioski: na pozbycie się 10 kg tłuszczu potrzeba 19 [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
Na początku warto wyjaśnić, iż kryterium czy dany związek ma pochodzenie naturalne, czy syntetyczne, ma drugorzędne znaczenie. W ostatnich kilkudziesięciu latach poznaliśmy setki naturalnych trucizn, niektóre są równie skuteczne, jak opracowana przez człowieka broń masowego rażenia (np. chemiczna). Wspomniany termin jest eufemizmem. Podsumowanie [...]
[...] tylko poziomy insuliny pozostały, jako niezależny predyktor w modelu. Odnotowano wzrost GLP-1 o 0,6 ng / ml przy każdym wzroście stężenia insuliny o 1 mIU / ml. Wniosek: dieta o ograniczonej podaży kalorii obniżyła stężenie GLP-1 przy jednoczesnej utracie masy ciała. Znacznie poprawiły się parametry zdrowotne, spadło ryzyko [...]
[...] czy długofalowe stosowanie diety dostarczającej do 50 g węglowodanów dziennie jest bezpieczne - niektóre badania zasiały tu ziarnko niepewności (np. dotyczące wzrostu LDL na dietach keto). Nikt tego nie sprawdzał przez dłuższy okres czasu w dobrze kontrolowanych warunkach. Z pewnością nadmierna podaż węglowodanów wiąże się ze znacznym skróceniem [...]
[...] na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” ludzi. Dlaczego nie chudnę? Bardzo często firmy wytwarzające produkty żywieniowe bogate w węglowodany (np. wysokowęglowodanowe przekąski, ryż [...]
[...] Brytanii czy Australii. 2. Z opisywanego badania już na wstępie wykluczono osoby z chorobą wieńcową, po udarze lub mające raka. Więc jak można twierdzić, że "ta czy tamta dieta ma wpływ na raka lub chorobę wieńcową?" - skoro te osoby nie brały udziały w eksperymencie? 3. Badania bazujące na ankietach budzą masę wątpliwości, chociażby: bardzo [...]
[...] Nerkom i wątrobie szkodzą diuretyki, sterydy anaboliczno-androgenne, preparaty SARM, ibuprofen i inne środki przeciwzapalne, paracetamol, hormon wzrostu, alkohol, niezdrowa dieta i restrykcje płynów. Najmniej realnym źródłem problemów z nerkami czy wątrobą jest białko serwatkowe. Inaczej jest, jeśli ktoś ma silnie zniszczone nerki - wtedy [...]
W Internecie, prasie oraz książkach spotkasz bardzo dużo wątpliwej jakości diet i metod treningowych. Niektóre są tak absurdalne, iż proszą się o słowo komentarza. Dlaczego nadal spotyka się podobne „wynalazki”? Po prostu większość odbiorców podobnych treści nie dysponuje odpowiednią wiedzą i krytycyzmem. Dodatkowo ludzie z reguły są leniwi, więc [...]
[...] w tym przypadku (wbrew zaleceniom obowiązującym jeszcze 10-15 lat temu). Wystąpieniu hiperkalciurii sprzyja duże spożycie sodu (np. sól kuchenna) oraz białka (typowa dieta kulturysty jest wysokobiałkowa). Postępowanie dietetyczne w przypadku hiperkalciurii obejmuje zmniejszenie spożycia sodu (ograniczenie potraw obficie solonych), białka [...]
Czy podaż tłuszczu lub cukru w diecie ma znaczenie dla powstawania nowotworów? Cóż, odpowiedź na to pytanie nie jest prosta. Ogólnie warto pamiętać, iż wszystkie produkty wysokoenergetyczne mogą powodować otyłość, a jest ona związana z wieloma rodzajami nowotworów. Dlatego niesamowicie bawi mnie czytanie opowieści o „cukrze powodującym raka”. [...]
Węglowodany są jednym z głównych składników diet kulturystycznych. Istnieją naukowcy, którzy kwestionują sensowność tego założenia, jednak czy słusznie? Z pewnością węglowodany są jednym z tańszych źródeł energii. Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wysokiej jakości proteiny oraz tłuszcze (np. awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz [...]
[...] funkcjonowania nerek, wątroby. Zdrowo się odżywiam i robię aeroby, a to wystarczy, by skompensować wpływ SAA Tego nie jesteś w stanie ocenić, jednak z pewnością niezdrowa dieta i brak treningu aerobowego wpływają na pogorszenie funkcjonowania serca i układu krążenia (np. znacznie szybciej pojawiają się zmiany miażdżycowe). Profesjonalny [...]